skip to Main Content

Notícies

La Gioconda

Us recordem que el proper dilluns 1 d’abril de 2019, a les 20:00 hores tindrà lloc l’estrena de l’òpera La Gioconda.

La Gioconda
Amilcare Ponchielli

Òpera en quatre actes. Llibret de Arrigo Boito. L’estrena absoluta fou el 8 d’abril de 1876 al Teatro allà Scala de Milán. Es va representar per primer cop en el Liceu el 26 de febrer de 1976. Es va representar per últim cop en el liceu el 25 d’octubre de 2005. S’ha representat un total de 144 vegades.

En el primer acte una cursa de góndoles és a punt de començar, Barnaba s’apropa a Gioconda per confessar-li el seu amor però ella el rebutja.
Com a venjança Barnaba li diu a Zuané que ha perdut la cursa per culpa de la Cega, mare de la Gioconda. Tant la Gioconda com Enzo, el seu amant s’enfronten a la multitud que acusa a la Cega. En aquell moment apareix Alvise, gran inquisidor, i la seva dona Laura, que en reconèixer el seu antic amant Enzo, aconsegueix que Alvise perdoni a la Cega.
Barnaba aconsegueix que Enzo li confessi que encara està enamorat de Laura i li fa creure que l’ajudarà a fugir amb ella. Un cop Enzo se’n va Barnaba fa arribar una nota a Alvise avisant-lo que la seva dóna fugirà.

En el segon acte Enzo i Laura es troben d’alt del vaixell que els durà cap a la seva llibertat mentre que Barnaba fa avisar a Alvise perquè impedeixi la fugida dels dos amants. A la coberta Gioconda aprofita que Laura està sola per intervenir i es comencen a barallar. Quan Gioconda està a punt de matar a Laura s’adona que és la dona que va salvar la seva mare i l’ajuda escapar just en el moment en que la barca d’Alvise apareix.

El tercer acte transcorre en el palau d’Alvise on el gran Inquisidor s’adona de la traïció de la seva esposa Laura i l’obliga a prendre verí però Gioconda li dona un narcòtic per simular la seva mort. Enzo, en assabentar-se que Laura és morta, acusa Alvise d’haver-la matat i aquest l’empresona. La Gioconda parla amb Barnaba per ocupar el lloc de Enzo.

El quart acte, l’Enzo culpa a Gioconda de la mort de Laura quan aquesta desperta i li explica que és viva gràcies a la Gioconda. Tots dos li agraeixen la seva ajuda i fugen. Barnaba apareix endur-se la Gioconda però aquesta prefereix suïcidar-se.

Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

1, 2, 4, 5, 8, 10, 13, 15 d’abril de 2019 a les 20:00 hores
7 d’abril de 2019 a les 18:00 hores
15 d’abril de 2019 a les 17:00 hores

Back To Top