Notícies

KATIA KAVANOVA

Us recordem que els proper dijous 8 de noviembre de 2018, a les 20:00 hores tindrà lloc l’estrena de l’opera Kàtia Kavanova.

Kàtia Kavanova
Leos Janácek


Ópera en tres actes. Llibret de Vincenc Cervinka. L’estrena absoluta fou el 23 de novembre de 1921 en el Teatre Nacional de Brno. El 1 de febrer de 1973 es va estrenar en el Liceu i l’última representació fou el 27 de març de 2002. S’ha representat un total de 9 vegades.

En el primer acte Vania i Glasha passegen per la vora del riu quan troben a Dikoy i Boris. Boris explica a Vania quant enyora Moscou i que tolera els insults del seu tiet Dikoy per tal d’aconseguir l’herència dels seus pares. A més a més li confessa que està enamorat de Katia, l’esposa de Tikhon. En aquest moment sortint de l’església Kabanicha retreu al seu fill Tikhon la seva manca de respecte i quan Katia intervé per defensar-lo rep un exabrupte per part de la seva sogre. Katia marxa cap a casa i Varvara li diu a Tikhon que hauria de defensar més a Katia davant de la seva mare.
Un cop dins la casa Katia explica a Varvara com va ser de feliç la seva infantessa i com desitjaria trobar un home que l’estimi i la respecti. Tikhon apareix per acomiadar-se ja que la seva mare l'envia de viatge a Kazan. Katia vol marxar amb ell però Tikhon no li deixa i li demana que tracti a Kabanicha com si fos la seva pròpia mare i finalment marxa.

En el segon acte podem veure com les dones de la casa estan cosint juntes. En aquest moment Kabanicha critica Katia per la seva exagerada pena per l’absència del seu marit i marxa. Varvara aprofita aquest moment per donar-li a Katia la clau del jardí perquè es pugui reunir amb el seu amant tal i com ella mateixa fa en diverses ocasions. En un primer moment Katia dubte però finalment accepta la clau i aquella mateixa nit es troba amb Boris i aquest li declara el seu amor.

El tercer acte reuneix Vania, Dikoy i altre gent en un refugi aixoplugant-se de la tempesta. Quan la pluja para Vania es troba amb Boris i Varvara que li expliquen que Tikhon a tornat i Katia està molt trasbalsada. Llavors Tikhon, Kabanicha i Katia apareixen quan surt el sol. La tempesta torna a descarregar i la gent ho atribueix a l’angoixa de Katia però ella acaba confessant que estima Boris.
És de nit i la tempesta ha desaparegut així com Katia. Tikhon, Varvara, Vania i uns voluntaris busquen Katia sense èxit. Vania i Varvara decideixen marxar i començar una nova vida a Moscou però la resta continua buscant. Katia apareix, se sent turmentada per les conseqüències que la seva confessió pot haver tingut per Boris però aquest arriba i l’abraça. Boris ha de marxar a una altre ciutat per ordre del seu tiet Dikoy i Katia en veure’s sola es suïcida llençant-se al riu. Quan recuperen el cos de Katia, Tikhon plora i culpa Kabanicha de la seva mort mentre Kabanicha dona les gràcies als voluntaris. 

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Josep Pons i amb les veus de Vladimir Ognovenko, Nikolai Schukoff, Rosie Aldridge, Francisco Vas, Patricia Racette, Antonio Lozano, Michaela Selinger, Josep-Ramón Olivé, Mireia Pintó i Marisa Martins. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu (Directora del Cor: Conxita Garcia).

Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

8,15, 20, 22 de novembre 2018 a les 20:00h
11 de novembre de 2018 a les 17.00h
18 de novembre de 2018 a les 18:00h