Notícies

DON GIOVANNI

Us recordem que el proper dilluns 19 de juny de 2017, a les 20.00 hores, tindrà lloc  l’estrena de l’ òpera Don Giovanni  de W.A. Mozart.


Don Giovanni
Wolfgang Amadeus Mozart


Dramma giocoso en dos actes. Llibret de Lorenzo Da Ponte. Música de Wolfgang Amadeus Mozart. . L’estrena absoluta de la primera versió va tenir lloc el 29 d’octubre de 1787 a Praga. S’estrena a Barcelona el 18 de desembre de 1849 al Teatre Principal. Estrenada al Liceu el 21 de desembre de 1866. Darrera representació al Liceu el 30 de juliol de 2008. S’ha representat en el Liceu un total de 77 vegades.

La primera part de l’òpera està dedicada a presentar Don Giovanni com un home que utilitza les dones amb el mateix egoisme i menyspreu amb què un aristòcrata orgullós podria tractar els seus criats. S’hi relaciona sense sentiments i n’abusa sense escrúpols. Les seves aventures eròtiques amb Anna, Elvira i Zerlina tenen un to alegre i divertit que fa evident el desvergonyiment i la impunitat amb què actua. Progressivament, però, es va formant una coalició venjativa dels damnificats per Don Giovanni (dones enganyades i homes ultratjats)  que el van acorralant fins arribar al sopar en què un invitat inesperat, el pare de Donna Anna, assassinat per Don Giovanni, li exigeix inútilment que es penedeixi abans d’arrossegar-lo definitivament als inferns.

Entre Don Giovanni i les seves víctimes hi ha el personatge de Leporello, el seu criat, que sembla encarnar la mirada dels espectadors, amb el seu sentit comú, el seu astorament, la seva diversió i el seu horror.

Don Giovanni inclou una àmplia gamma de sentiments potenciats per una música excepcional.

Una producció high-tech de Kasper Holten, amb una escenografia amb plataformes i escales impossibles. 

L’escenografia situa l’acció en una casa amb una planta baixa i un primer pis. Aquesta casa té un moviment giratori que permet crear nous espais. D’aquesta manera els personatges tenen la possibilitat de desplaçar-se d’una banda a l’altra, de pujar o baixar les escales, de desaparèixer darrera d’alguna porta i de reaparèixer en un altre lloc. Tot això està al servei d’una major versemblança de l’acció: fer-la menys artificial, més lògica, més fàcilment comprensible.
 
Hi ha un segon aspecte de l’escenografia que és present al llarg de tota la representació. Són projeccions d’imatges o de paraules que se sobreposen a la façana de l’edifici. Aquestes projeccions volen fer més evident el que passa en escena. I amb la mateixa orientació hi veuran el color vermell associat a la sang, remolí d’imatges per l’embriaguesa, ocells amenaçadors. Tot això no canvia el rostre de l’òpera sinó que simplement el maquilla amb molt bon gust.
 
L’únic canvi substancial està en el desenllaç en què Don Giovanni, en comptes de desaparèixer engolit per les flames de l’infern, resta sobre l’escena derrotat i/o penedit, mentre ha de suportar sentir la moralitat final de l’obra.

És una coproducció del Gran Teatre del Liceu, Royal Opera House (Londres), The Israeli Opera (Tel Aviv) i Houston Grand Opera.

En aquesta òpera comptarem amb la direcció musical del mestre Josep Pons i amb les veus de Mariusz Kwiecień / Carlos Álvarez, Eric Halfvarson / Mariano Buccino, Carmela Remigio / Vanessa Goikoetxea, Dmitry Korchak / Toby Spence, Miah Persson / Myrtò Papatanasiu, Simon Orfila / Anatoli Sivko, Valeriano Lanchas / Toni Marsol i Julia Lezhneva / Rocío Ignacio. També comptarem amb l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu (Directora Cor: Conxita Garcia).


Aquesta òpera també es representarà els següents dies:

20, 21, 22, 26, 27, 28, 30 de juny i 1 de juliol de 2017 a les 20:00h
2 de juliol de 2017 a les 17:00h